MANSNERUS Selja-Anneli - Artikkelitkuvituskuva

Etusivulle


ARTIKKELIT

SALAPERÄISYYS ON SUHTEEN JÄNNITE

Missä menee rehellisyyden raja? Pitääkö kaikki kertoa ja miksi? Psykologi ja psykoterapeutti Selja-Anneli Mansnerus sanoo, että jokainen pari määrittelee itse omat luottamuksen ja yhdessäolon säännöt parisuhteessa. Toiset sanovat ja tekevät mitä huvittaa, toiselle pariskunnalle taas on suorastaan katastrofi, jos pienikin asia jää kertomatta.

- Jokainen ihminen kyllä itse tietää sen, mikä on hänen omassa parisuhteessaan sopivaa, mikä ei. Kumppani tuntee kyllä sisuksissan, koska pettää toisen luottamuksen. Se, mikä on valehtelemista muilla, ei välttämättä ole itsellä, Mansnerus toteaa.

- En kannusta valehtelemaan, mutta meillä kaikilla on oikeus omiin ajatuksiin, tunteisiin ja salaisuuksiin. Ne ovat meidän ikiomia. Ei ole syntiä, jos ei esimerkiksi kaikista asioistaan kerro puolisolle. Liian tunnontarkalla raportoimisella voi olla turhan kohtuuttomat seuraukset. Siinä saattaa aivan turhan takia ja mitättömien asioiden vuoksi romuttaa perusteiltaan hyvää ihmissuhdetta. Näin voisi siis jopa sanoa, että liika rehellisyyskin voi olla vaaraksi ja tuhota parisuhdetta. Mansnerus sanoo, että valheesta kiinni jääneen uskottavuus kärsii aina, oli valhe kuinka pieni tahansa.

- Pikkuvalheisiin on helppo sotkeutua niin, että se tulee tavaksi. Pienestä asiasta alkanut valhe voi päättyä dramaattisiin seurauksiin. Lopulta voi johtaa toista pahasti harhaan ja tilanne saattaa vaikuttaa ratkaisevasti tuon toisen henkilön elämään ja valintoihin. Syyllisyyttä pitäisi tuntea silloin, kun valheesta seuraa se, että tuhoaa tai rikkoo jotakin.

Mansneruksen mielestä yltiörehellisyys on räjähdysaltista. Usein luullaan tai ajatellaan, että ihanneliitossa kaikki asiat tehdään yhdessä, ollaan kiinnostuneita samoista asioista tai ainakin niin pitäisi olla, eletään konkreettisesti aina yhdessä, ollaan kaikessa samaa mieltä tai ainakin täytyisi olla. Ei, sellaisessa liitossa syntyy kyllä herkästi sisäistä tukahtunutta aggressiota, siinä ahdistutaan ja tukehdutaan. Pieni salaperäisyys pitää jännitettä yllä. Omista salaisuuksistaan ei pidä kantaa huonoa omaatuntoa.

Leena-Maria Nuorteva. Haastattelu Anna-lehdessä.