MANSNERUS Selja-Anneli - Artikkelitkuvituskuva

Etusivulle


ARTIKKELIT

CASANOVAT JA SEKSIADDIKTIT

Levottomat 3 -elokuvan Jonna seikkailee ulkopuolisissa suhteissa ja himoitsee seksiä huumeen lailla, vaikka hänellä on hyvä työ ja kotona kaksi lasta ja aviomies. Todellisessa elämässä seksiriippuvaisia on yhä enemmän.

Psykologi, psykoterapeutti Selja-Anneli Mansnerus näkee Levottomat 3 -elokuvan seksinälkäisen Jonnan uutena ajan ilmiönä. Jonna on nuori nainen, joka pärjää, osaa ja menestyy, mutta silti mikään ei tunnu riittävän hänelle. Hän etsii mielihyvää heittäytymällä toistamiseen irralliseen seksiin. Hän toimii niin, vaikka ei aina tahtoisikaan.

Selja -Anneli Mansnerus on hoitanut vastaanotollaan addikteja, ihmisiä, jotka ovat jääneet seksin koukkuun ja tulleet pakkomielteistään riippuvaisiksi. Uutta tearapeutin mukaan on se, että nuori ja menestyvä naissukupolvi on alkanut oireilla hälyttävästi.

Riippuvuus voi tulla ilmi monella muullakin tavalla. Miehet saattavat retkahtaa pornon ja maksettujen naisten koukkuun, naiset joutua ostohimon valtaan. Himokuntoilijan on päästävä juoksulenkille vaikka kesken jouluaterian. Riippuvaiseksi voi joutua myös perinteisistä nautintoaineista, alkoholista, tupakasta ja huumeista.

- Kymmenisen vuotta sitten alettiin puhua nuorten lisääntyvistä syömähäiriöistä, ja nyt on alkanut ilmaantua oireita seksiriippuvuudesta. Olen miettinyt tätä ilmiötä jo muutaman vuoden ajan, kun vastaanotollani käyneet nuoret naiset ovat alkaneet oirehtia hälyttävästi, Mansenerus sanoo. Hän on ollut myös elokuvan taustalla antamassa asiantuntija-apua niin ohjaaja Minna Virtaselle kuin näyttelijöillekin, pääosaa esittävälle Mi Grönlundille ja seksiteraputtia esittävälle Amira Khalifalle.

Elokuvan Jonnalla pitäisi olla elämässään kaikki hyvin. Hän on superpätevä työssään mainostoimistossa, kaunis ja tehokas ja älykäs. Lähes liian täydellinen ollakseen totta. Kotona on kaksi lasta ja arkkitehtiaviomies. Jotain silti tuntuu puuttuvan. Jonna iskee tuntemattomia miehiä, baaritiskin äärellä olutta siemailevan satunnaisen kulkijan tai ravintolasta tarjoilijan, päästäkseen hetken seksihurmioon ja mielihyvään. Kerta toisensa jälkeen.

- Jonna on vahvasti riippuvainen persoona. Hyvin tyypillinen suorittajanainen, kaunis ja menestyvä, jolle elämä on hyväksynnän, oman arvon, läheisyyden, rakkauden jatkuvaa tavoittelemista suorittamalla. Mutta koskaan mikään palkkio tai onnistuminen tai hyvä olo ei riitä. Hän tavoittelee täydellisyyttä, mutta mikään ei oikein tunnu miltään. Riittämättömyyden tunne kalvaa taustalla. Asiat olisi hallittava heti ja nyt ja saatava paljon kicksejä, Selja -Anneli Mansnerus sanoo. Kun pyrkii hallitsemaan kaiken, niin jousi kiristyy liikaa. Psykoterapeutin mukaan psyyke on joskus päästettävä irti, ja Jonna tekee sen heittäytymällä täysin holtittomaan tilaan.

- Voisin väittää, että elokuvan Jonna on sairastanut nuorempana anoreksiaa. Hän on saanut todennäköisesti koulussa kymppejä ja halunnut hallita kaikkea, myös omaa kroppaansa olemalla hoikka. Mutta elämäähän ei voi hallita, eikä tunteita suoriteta. Suorittajatyttö joutuu sellaisessa tilanteessa pakokauhuun. Hän uupuu.

Mistä tunnistaa riippuvuuden? Missä menee normaaliksi katsotun käyttäytymisen ja koukkuunjäämisen raja? Kuka hyvänsä voi piristää apeaa päivää kivalla ostoksella mutta addikti se on vasta silloin, kun ostaminen alkaa hallita sinua. Entä, jos katse alkaa harhailla liikaa baaritiskiin nojailevissa sympaattisilta näyttävissä miehissä?

Psykologi Selja-Anneli Mansneruksen mukaan addiktiin liittyy usein paineenomaista ahdistusta ja mielialan laskua, mikä ikäänkuin pakottaa johonkin käyttäytymiseen. Olotila saattaa olla kuin räjähtämäisillään olevalla dynamiittipötköllä.

- Monasti jopa aivan tiedostamattomassa ahdistuksissaan ihminen esimerkiksi ostaa ja ostaa, muttei välttämättä kotona edes avaa pakettejaan, vaan tuntee häpeää ja masentuu taas jopa itsetuhoisiin ajatuksiin saakka.

Seksinkin pitäisi tuottaa iloa ja rikastuttaa tunne-elämää, mutta seksiaddiktiosta kärsivälle ihmiselle seksin jälkeen tulee päinvastoin ahdistus, syyllisyys ja huono olo, Mansnerus sanoo. Lukuisten irrallisten seksisuhteiden jälkeen Jonna jää kiinni itseään nuorempaan Aleksiin, luonnehäiriöiseen hurmuriin, jota elokuvassa esittää Jasper Pääkkönen. Jonna riskeeraa työpalaverinsa päästäkseen tapaamaan miestä tämän huvipurrelle, ja ennen pitkään hän on valheineen solmussa niin esimiestensä kuin aviomiehensäkin suuntaan. Hän tarvitsee aina enemmän ja enemmän ärsykkeitä eli suurempia annoksia seksiä saadakseen hetken mielihyvän.

- Aleksi pelaa samoilla säännöillä kuin Jonna, ja Jonna kiihottuu siitä. Myös Aleksi on tyyppinä tätä päivää, narsistinen persoona. Heidän suhteensa on peli, jota pelataan, Mansnerus sanoo.

- Jossain vaiheessa ihminen ei enää hallitse tekemisiään, vaan sotkee elämäänsä, kun riippuvuus alkaa hallita liikaa. Ihminen päättää, ettei polta eikä juo, mutta polttaa ja juo silti. Oma tahto ei olekaan se, joka päättää.

Selja-Anneli Mansneruksella on omat psykoterapeutin nettisivunsa, joilla hän opastaa avun tarpeessa olevia ihmisiä . Netin välityksellä ei ketään paranneta, mutta hän saattaa käydä kirjeenvaihtoa esimerkiksi addiktioon sairastuneen kanssa, kun tämän kriisi on akuuteimmillaan. Äkkipysähdys tulee yleensa silloin, kun elämässä romahtaa. Seksiaddikti törmää lukuisissa irtosuhteissaan rikollisuuteen, aidsin pelkoon tai väkivaltaan. Aviossa oleva jää kiinni uskottomuudesta, tai sinkku löytää puolison ja haluaisi vakiintua, muttei pystykään jättämään irtosuhteita. Sinkkuelämäntyyli on voinut kätkeä taakseen melkoisen addiktion ilman, että ihminen on itse edes huomannut sitä.

- Uskottomuuteen ja riippuvuuteen voi olla lukemattomia syitä. Saattaa olla, että avioliitossa kaikki on periaatteessa hyvin, mutta silti tuntuu, ettei saa tarpeeksi läheisyyttä ja rakkautta.

Psykologi Selja-Anneli Mansnerus näkee yhteiskunnan ilmapiirissä tekijöitä, jotka vauhdittavat persoonallisuushäiriöitä. Sinkkuus suosii irrallisia suhteita, ja jo nuorille tytöille luodaan mielikuvia, että heidän kuuluu olla naisina haluttavia. Työelämässä ihmisiltä vaaditaan kovuutta, kylmiä päätöksiä, suorituksia ja itsekkyyttä.

- Jos haluaa olla fiksun maineessa, ei ole empaattinen eikä nössö. Ilmapiiri on muuttunut 80-luvulta aivan erilaiseksi. Korkeasti koulutuilla ihmisillä on kovat vaatimukset myös itsensä suhteen, ja kun naisilla on valtavat suorittamisen paineet, he yrittävät ja oppivat pitämään tunne-elämänsä sivussa. Naisista tulee kovempia ja kylmempiä, jotain, mikä onkin vastoin naiseuden perusluontoa. Heihin kasvaa jatkuva tunne, etteivät he kaikista yrityksistään huolimatta sittenkään kelpaa tai riitä eivätkä sitten jossain vaiheessa jaksakaan täyttää tehtäväänsä täydellisenä työntekijänä, äitinä ja vaimona. Jonnan kaltainen nainen hakee siinä vaiheessa seksistä lohdutusta, hetken rauhaa ja hyväksyntää. Hän pakenee samalla omia tunteitaan ja kasvavaa ahdistusta, vaikka nakertaakin siten koko ajan omanarvontuntoaan.

Selja-Anneli Mansneruksen mukaan lapsuudessa koettu rakkaudettomuus altistaa riippuvuuksille.

- Olennaista on se, mitä lapsi itse kokee. Vaikka vanhemmat olisivatkin huolehtineet hänestä tunnollisesti, lapsella itsellään saattaa olla kokemus, ettei häntä ole rakastettu tai hyväksytty sellaisenaan.

Seksiaddikteista on alettu puhua vasta viime vuosina, mutta casanovat ja donjuanit ovat valloittaneet kautta vuosisatojen. Casanovalla on pakonomainen tarve seksiuhteisiin, donjuanille tärkeää on itse valloittaminen. Selja-Anneli Mansneruksen mukaan casanova on yleensä aina mies, mutta hurmaamisesta huumaantuva donjuan voi olla yhtä hyvin nainenkin, sillä mies kykenee erottamaan toisistaan tunteen ja seksin. Naisille se on vaikeampaa.

- Casanova harrastaa irtosuhteita, käyttää aikansa yhtä naista ja siirtyy sitten seuraavaan. Hänellä voi olla kaksi-kolmekin perhettä, ja hän voi hoidella niitä kaikkia samaan aikaan. Tai sitten hänellä voi olla yksi pääperhe, vaimo, jota casanova kunnioittaa, ja sen ohella lukuisa määrä rakastajattaria. Suhde vaimoon voi muistuttaa suhdetta äitiin, psykologi Selja -Anneli Mansnerus kuvailee. Casanova ei välttämättä pidä omaa käyttäytymistään poikkeuksellisena, mutta jos hän on sinkku, hän saattaa hätääntyä siinä vaiheessa, kun haluaisi perustaa perheen, muttei pystykään lukuisilta suhteiltaan sitoutumaan yhteen ihmiseen.

- Seksiaddikti ei pysty päättämään irtosuhteitaan, vaikka haluaisikin. Hän saattaa lopettaa ne muutamaksi vuodeksi, mutta aloittaa uudestaan. Käyttäytyminen on pakonomaista. Elokuvan Jonnan elämää tunteet sekoittavat, kun hän jää nuoren hurmurinarsistin koukkuun. Selja-Anneli Mansneruksen mukaan nykykulttuuri vaatii nuorilta naisilta tavattoman paljon. Pärjätäkseen naiset yrittävät unohtaa tunteet ja toimia kuin miehet, vaikka psykologin mielestä naisten ei tarvitsisi heittäytyä käytökseltään miehisiksi pärjätäkseen,menestyäkseen ja saadakseen hyväksyntää.

- Naisillahan olisi avoimet ovet vaikka mihin, mutta naiset sairastuttavat itsensä matkimalla liikaa miestä, vaikkei kukaan vaadi sellaista. Suomalainen mies on kuitenkin kiltti mies. Hän on tottunut kunnioittamaan ja arvostamaan naista. Mansneruksen mielestä suomalainen mies on ihan poikkeus eri kansallisuuksien joukossa. Hänen mielestään naisen pitäisi kunnioittaa omaa naiseuttaan. Sillä tavoin mies ja nainen voisivat erinomaisella tavalla täydentää toisiaan.

Haastattelu Seura -lehdessä

Alkuun