MANSNERUS Selja-Anneli - Artikkelitkuvituskuva

Etusivulle


ARTIKKELIT

AVIOEROSSA ISÄT JÄÄVÄT AINA ALAKYNTEEN

Isä on erotilanteessa heikoilla, sillä lapset jäävät yleensä äidille. Siinä syy, mikseivät miehet lähde hakemaan avioeroa yhtä herkästi kuin naiset nykyisin tekevät. Psykologi Selja-Anneli Mansnerus uskaltaa julkisesti pitää isien puolta. Kun hän kirjoitti aiheesta Helsingin Sanomiin, hänen puhelinvastaajansa ja sähköpostinsa menivät tukkoon. Mansnerus on työskennellyt psykoterapeuttina Helsingissä lähes kolme vuosikymmentä ja on nähnyt, kuinka miehet jäävät huoltajuuskiistoissa lähes poikkeuksetta alakynteen.

"Isä kokee lapsista luopumisen syvästi ja kipeästi. Suru ei ole yhtään sen vähäisempää mitä se olisi naisen kohdalle osuessa. Nykymiehet ovat hoivaavia ja osallistuvia, eivätkä enää tahdo jäädä miksikään viikonloppuisiksi."

Mansnerus jakaa erotilanteessa vastaanotolleen tulevat miehet kolmeen ryhmään.

Ensimmäinen ryhmä ei usko voivansa taistella äidin kanssa lasten tapaamisoikeudesta saati huoltajuudesta. Siihen kuuluvat hakevat apua lasten menettämisesta aiheutuneeseen tuskaan.

Toisessa ryhmässä olevat miehet suunnittelevat oikeustaisteluun ryhtymistä, mutta luopuvat siitä koska sosiaaliviranomaiset, juristit ja saman kokeneet kaverit sanovat, ettei se kannata.

Kolmannessa ryhmässä olevat ovat vieneet huoltajuusasian oikeuteen ja tarvitsevat raskaan prosessin aikana henkistä tukea. Se on taistelua tuulimyllyjä vastaan. Mansnerus muistaa 30-vuotisen uransa ajalta vain muutaman tapauksen, jossa huoltajuuskiista on päättynyt isän eduksi.

"Kiistan vieminen oikeuteen vaatii mieheltä paljon. Se on paitsi henkisesti raskas, myös taloudellisesti kallis prosessi. Jotkut ovat kertoneet ryhtyneensä siihen vaikka tietävät häviänsä. Silti heistä on tärkeää nostaa asia esiin, näyttää ettei mieskään halua vieraantua lapsistaan."

Nykyjärjestelmä pitäisi kaataa

Käytännössä lasten huoltajuus on ratkaistu jo ennen oikeudenkäyntiä. Mansneruksen mukaan oikeuden päätös noudattaa täsmälleen sosiaaliviranomaisten kahdella allekirjoituksella vahvistamaa lausuntoa, joka pitää lähes aina äidin puolta. Hänen mielestään nykyjärjestelmä pitäisi kaataa. "Talonpoikaisjärkikin sanoo, ettei lapsen koko elämänkohtalon ratkaisevia kauaskantoisia ratkaisuja saisi jättää yhden tai kahden ihmisen käsiin. Suomeen tarvittaisiin kiireesti instanssi, joka kykenisi ratkaisemaan huoltajuus- ja tapaamisasioita riittävän pätevästi. Eiväthän juristit esimerkiksi pysty näkemään, jos toinen vanhemmista kiusaa toista, mikä on nykyisin ihan tavallista."

Ratkaisuksi väläytelty perheoikeus saa Mansnerukselta kannatusta. Sillä varauksella, että se koostuisi riittävän suuresta joukosta vahvoja ammattilaisia, kuten perhetyöntekijöitä, lastenpsykiatreja ja psykologeja. "Silloin meillä olisi sen typpinen mittari, ettei riitatapauksissa jouduta levittelemään käsiä ja selittämään, että voi kun näitä asioita on niin hirveän vaikea saada selville. Sattumanvaraiset ja tunteenomaiset tekijät eivät enää pääsisi vaikuttamaan päätöksiin kuten nyt."

Mansnerus uskoo, että uusi käytäntö kaunistaisi myös avioerotilastoja. "Avioerot romahtaisivat heti. Nykytilanteessa naisen on helppo ottaa ero, koska hänen ei tarvitse pelätä että joutuisi luopumaan lapsistaan. Jos vanhemmat olisivat huoltajakandidaatteina samalla lähtöviivalla, eropäätös nykyistä huomattavasti vaikeampi tehdä."