MANSNERUS Selja-Anneli - Artikkelitkuvituskuva

Etusivulle


ARTIKKELIT

HAASTATTELU AIHEESTA SINKKUELÄMÄÄ

Ihminen on sosiaalinen olento ja luotu elämään toisen kanssa. Sen vuoksi lähes kaikki ihmiset ainakin alitajuisesti etsivät itselleen sopivaa partneria. Löytäminen ei vain ole helppoa. Moni fiksu, kaunis ja korkeasti koulutettu nainen on ehtinyt 30 vuoden ikään ilman pidempää parisuhdetta. Toiveissa on ehkä saada lapsi, mutta miestä ei vain löydy, ja hedelmällisten vuosien pelätään kulkevan ohitse.

Nainen voi myös olla eronnut pitkäaikaisesta parisuhteesta ja miettii, mistä löytyisi uusi kumppani. Eron tai muiden takapakkien jälkeen ei ole helppoa heittäytyä uuteen suhteeseen. Kokemus on jo osoittanut, ettei yhteiselämä kenen tahansa kanssa onnistu. Haaveisiin vajoaminen ei kuitenkaan auta: jos haluaa miehen, kannattaa vain ryhtyä toimeen.

- Moni nainen on tullut vastaanotolleni kysymään syytä sille, miksi miestä ei löydy. He miettivät tekevätkö he jotain väärin tai ovatko tavoitteet liian epärealistisia tai kriittisiä, kertoo psykologi Selja-Anneli Mansnerus.

Ensimmäiseksi Mansnerus selvittää millaista kumppania nainen hakee. Tietämättään lähes jokainen kehittää omaan päähänsä normiston, jolla etsii itselleen partneria. Nämä toiveet tulevat monesti yllätyksenä ihmiselle itselleenkin, mutta ne kannattaa nostaa tietoisuuteen. Tärkein menetelmä ei suinkaan ole riman pudottaminen, vaan oman kokemuspiirin laajentaminen. Kun tietää mitä kaipaa, voi parisuhdetta lähteä etsimään aivan uusista paikoista.

- Neuvon usein menemään johonkin ihan toisenlaiseen ravintolaan, matkustamaan ulkomaille, vaihtamaan työpaikkaa tai jopa muuttamaan toiselle paikkakunnalle. Usein ihminen urautuu etsimään puolisoa samoista vanhoista kuppiloista, vaikka on jo aikoja sitten huomannut, ettei niistä löydy ketään.

Urautuneita mielikuvia tulevan puolison suhteen saattaa olla myös ulkonäössä tai vaikkapa iässä. Nuori nainen saattaa etsiä vain oman ikäistään seuraa ja yllättyy täysin, kun Mansnerus ehdottaa hänelle vähän vanhempaa kaveria, jota ei ehkä enää löydä yökerhoista. Uusien paikkojen myötä naiselle avautuu myös tuoreita näkökulmia omaan sisimpään.

Hautaa epätoivo

Ikävä tosiasia on se, että jos etsii epätoivoisena itselleen miestä, niin se paistaa lävitse. Moni on löytänyt elämänsä kumppanin siinä kohdassa, kun on lakannut etsimästä. Iloinen ja vapautunut ihminen saa varmemmin itselleen seuraa, joten synkkiä mielikuvia tulevaisuudesta kannattaa ryhtyä hautaamaan välittömästi.

Mansneruksen mielestä naiset alkavat liiankin varhain pelätä lapsettomuutta. Kolmekymppisenä tehokasta peliaikaa lapsentekoon on vielä hyvinkin kymmenen vuotta jäljellä.

- Vaihtoehtona voi miettiä tekisikö lapsen ilman aviomiestä. Sekin on nykypäivänä mahdollista. Voi vaikkapa kysyä ystävältä, suostuisiko tämä isäksi. Kun löytää elämäänsä aivan muita tavoitteita, niin parisuhde saattaa tipahtaa eteen aivan etsimättä.

Paljon puhutussa naisten korkeassa rimassa on usein kysymys ulkoisista vaatimuksista, esimerkiksi miehen akateemisesta loppututkinnosta. Vain yksi nainen on kertonut Mansnerukselle laskeneensa tietoisesti rimaa, koska ei onnistunut löytämään yhtä korkeasti koulutettua miestä, kuin oli itse. Nainen avioitui toisen kerran ja kertoo nyt olevansa onnellinen parisuhteessaan.

- Naisten koulutustason nousun myötä nykyisin on havaittavissa suuntaus, jossa korkeasti koulutettu nainen pariutuu niin sanotun duunarin kanssa.

Älykkyys voi olla samalla tasolla huolimatta siitä, missä ammatissa ihmiset työskentelevät. Nainen ei myöskään enää tarvitse miehestä itselleen elättäjää, eikä statussymbolia.

Vahvat naiset

Yksi syy valtavaan sinkkujen määrään saattaa olla se, että naiset ovat alkaneet pelottaa miehiä. Naiset ovat nykyisin sanavalmiita, kovia ja joskus jopa aggressiivisia. Naiset ovat työelämässä kovilla ja he ovat tottuneet antamaan ulospäin vahvan ja pärjäävän vaikutelman itsestään. Kun aina täytyy suorittaa ja pyrkiä tekemään parhaansa, on vaikea olla kosketuksissa omiin tunteisiin.

Mansnerus tietää kuitenkin oivan konstin miehen sydämeen: naisellinen avuttomuus vetoaa. Kompastu siis korkokengillä, punastu, sekoa sanoissasi, pyydä mieheltä apua ja myönnä, että pelottaa. Kaikki tämä on vain inhimillistä.

- Inhimilliset heikkoudet ja tunteet saa ja kannattaa näyttää. Parisuhteita syntyy siellä, missä kaksi ihmistä kohtaavat toisensa aidosti. Miehen yksi perusvieteistä on suojeluvaisto suhteessa naiseen. Mies haluaa tehdä naisensa onnelliseksi ja naisen täytyisi osata antaa miehen tehdä se. Näyttelemään ei kuitenkaan kannata ryhtyä, sillä vain ani harva on taitava teeskentelemään aitoja tunteita. Vahvasta kuoresta pääsee eroon vain tutustumalla itseensä ja hyväksymällä omat heikkoudet. Miehiltä Mansnerus toivoo apua nykyajan naisille. Molempien sukupuolten onni olisi oivaltaa, kuinka naisen kovan kuoren takana piileskelee pikkutyttö, joka kaipaa mieheltä lämpöä, ymmärrystä, hellyyttä, kuuntelijaa ja juttukumppania. Miehekkyys ei tarkoita nyrkkiä, viinaa ja kiroilua, vaan kypsää aikuisuutta: vastuuta, päättäväisyyttä ja määrätietoisuutta.

Oppia mieheltä

Parinmetsästyksessä Mansnerus vinkkaa naisia ottamaan oppia miehestä. Kun mies päättää haluta naisen, hänestä tulee toiminnallinen ja tavoitteellinen. Yleensä puolen vuoden sisällä mies seurustelee. Naiset jäävät helpommin odottamaan, että kohtalo järjestelisi palikoita. Naiselle kumppanin löytäminen on henkinen, syvä ja laaja kysymys. Miehen lähtökohta on suorempi: hän vain päättää etsiä itselleen kumppanin ja yleensä löytää, vaikka sitten Venäjältä tai Thaimaasta. Suomessa miehiä on vähemmän kuin naisia ja sinkut ovat jakautuneet epätasaisesti. Pääkaupunkiseudulla on paljon sinkkunaisia ja pohjoisempana paljon isäntiä ilman emäntää. Kokemuspiiriä laajentamalla yksinäiset saattaisivat kohdata toisensa.

Haastattelu Iltasanomissa